piątek, 14 lutego 2014

Zapiekanka mkaronowa z mięsem mielonym pod beszamelem

Jako ze od niedawna uwielbiamy zapiekanki,goszczą u nas często i bardzo szybko znikają :) póki co jest to u nas duże BOOM dlatego nie odmawiam sobie przyjemności przygotowania kolejnej pysznej zapiekanki :) tym razem makaron z mięsem mielonym pod beszamelem i serem - palce lizac!


Składniki:
-około 250g dowolnego makaronu
-400g mięsa mielonego 
-cebula
-czosnek
-puszka pomidorow 
-olej
-ser zółty 
-mleko
-1 jajko
-mąka
-przyprawy (tymianek,bazylia,oregano,papryka,sol,pieprz)
-masło

1.Gotujemy makaron all dante.
2.Cebulke i czosnek kroimy w kostke i podsmazamy na odrobinie oleju
3.Dodajemy mięsto i smażymy do utraty surowości po czym doprawiamy wedle uznania.
4. Mięso zalewamy puszka pomidorow i gotujemy do wyparowania soku.
5.Przygotujemy beszamel: roztapiamy kawalek masla w rondelku, dodajemy mąke i zalewamy stopniowo cieplym mlekiem caly czas mieszajac,do uzyskania jednolitej masy.
6.Dodajemy do sosu jajko i starty ser.
7. Spod naczynia wykladamy makaronem,nastepnie miesem,zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
8. Pieczemy okolo 30 minut w 180'C do zrumienienia sie sera.











Smacznego!

N.

7 komentarzy:

  1. Kocham beszamel i kocham zapiekanki :) ! Pyszna propozycja :)

    Dziękuję za miłe słowa ! Jestem bardzo ciekawa Twojej propozycji serniczkowej :) Czekam z niecierpliwością na wpis :) Szkoda, że jest tylko 1 nagroda bo jest świetna ! Powodzenia :* !

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zapiekanka! Też takie robię, choć dość rzadko!
    Dziękuję za zaproszenie i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę musiała coś takiego przygotować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. super zapiekanka...wyglada swietnie i pewnie tak smakuje mmmm mmmm

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna zapiekanka , bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki a do tego z beszamelem :) pyszności
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Beszamel lowe! szkoda że nie mogę go za często jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też uwielbiam zapiekanki z sosem beszamelowym ! ale lubię też smak pomidorów dlatego dodaję dodatkowo trochę koncentratu pomidorowego np z pińczowa

    OdpowiedzUsuń